Tidplan för 2022–23

Den för stunden (27 oktober 2022) gällande planeringen framtagen i samråd mellan Museets personal ombord i Sankt Erik och företrädare för Föreningen Isbrytaren Sankt Eriks Vänner:

Senhöst 2022
Efter ett inledande möte mellan Museets personal i Sankt Erik och företrädare för SEV görs en genomgång tillsammans med Volontärerna för en bedömning av fartygets status och Volontärernas kommande sysselsättning.

Vinter 2023
Volontärarbetet är igång i samarbete med Museets ombordpersonal. Fartyget torrsätts enligt plan.

Vår 2023
Volontärarbetet fortsätter. Klargöring inklusive ombordtagning av bunkers för att trycksätta pannorna för att kunna göra en trycksatt besiktning. Efter besiktningen och när pannorna fortfarande är trycksatta testas samtlig ångdriven utrustning, såväl hjälpmaskiner som däcksmaskiner. Även huvudmaskinerna testas i tillämpliga delar.

Ett fullskaleprov i form av en fingerad sjöresa vid kaj görs. Då ska samtlig utrustning ombord såväl i maskin som på däck och i styrhytt provas och justeras. Maskinmanöver med båda huvudmaskinerna görs och roderfunktionen kontrolleras. Detta ska ske i form av en verklig sjöresa med den skillnaden att förtöjningarna inte lossgörs. Eventuella åtgärder relaterade till proverna sammanställs och åtgärdas.

Volontärarbetet är igång i samarbete med Museets ombordpersonal. Genomgång av samtliga certifikat för eventuell förnyelse görs. Beställningar görs för certifiering där egenkontroll inte tillämpas. Fullständig säkerhetsgenomgång med samtliga befattningshavare i säkerhetsbesättningen genomförs inklusive internauditering. Hos Transportstyrelsen beställs en kontroll av det systematiska sjösäkerhetsarbetet enligt åliggande. Fartygets avställning hos Transportstyrelsen hävs.

Försommar 2023
Åtgärdade brister kontrolleras och fartyget klargörs för kajkörning och seglation i samarbete med Volontärer och Museets ombordpersonal. Kajkörningar genomförs.

Sensommar och tidig höst 2023
Volontärarbete, kajkörningar och seglationer genomförs i samarbete med Museets personal.

Bild från en gammal film om Sankte Erik i Filmarkivet.se. Förliga spelet, som fortfarande är i bruk.

Annons

Författare: annagable

Författare, lektör och språkkonsult som älskar att delta i olika äventyr även i verkliga livet.

En tanke på “Tidplan för 2022–23”

  1. Tack för ett väldigt seriöst mail. Den närmaste tiden för S:T Erik verkar vara i väldigt goda händer. När jag läste mailet blev jag övertygad att min morfar aldrig skulle kunna tro att S:T Erik skulle leva på 2000-talet, och leva på ett så här seriöst och proffesionell sätt. Min morfar, Kommendörkapten Stellan Hermelin, vigde större delen av sitt liv åt Sveriges isbrytare. Han var chef på flera isbrytare och avslutade sin karriär som Sveriges Isbrytardirektör.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: