Det börjar närma sig den tiden på året när det är dags att summera. Vilket år det har varit!
För ett år sen
Förra året vid den här tiden knackade vi rost i förliga kyrkan, hade filminspelning av Veckans brott ombord, förfasade oss över snöovädrets härjningar och laddade batterierna genom en utflykt till Anders gård. Då trodde vi att vi kanske skulle vara igång till i maj, men att certifiera ett fartyg tar mycket mer tid än man kan tro.

Det går nog inte att beskriva hur mycket en del har arbetat under det gångna året, det har jag redan skrivit om flera gånger. Även punktinsatser som bidrag och experthjälp har varit helt fantastiskt att få, det kan aldrig nog poängteras!
Så … vad händer nu då?
Siktet sedan flera år tillbaka har varit Åland 2018. Fartyget var ju där för hundra år sedan och bröt is åt flyktingfartyg. Då var det långt ifrån självklart till vilket land ön skulle höra, och ovanpå detta var det världskrig. En vansklig tid. Sankt Erik blev till och med beskjuten. Sankt Erik är en viktig historisk länk till en del av vår historia som i dag inte är speciellt välkänd, utom för specialintresserade.
Samtidigt som vi siktar mot stjärnorna (för det är en Ålandsresa ännu) måste fartyget få fortsatt omsorg. Hon är inte ny och det är en ständig balansgång mellan att visa henne så som hon är och att renovera varsamt för att hon inte ska förfalla eller bli en otrygg plats för turister , personal, besättning eller passagerare. Som jag skrev i förra inlägget får hon inte heller bli ett dockskåp, utan hon ska fortsätta att vara ett arbetande fartyg.
Här är lite av det praktiska som vi håller på med:
- Vi har tjärat vanten inför vintern.
Luktar gott, men klibbar på allt - Vi gör fortsatta måleriarbeten i förliga maskin, både större ytor som bara till hälften varit färdigställda, samt en del så kallade ”hål” där det behövs lite knackande och ny grundfärg.
Förberedelse för målning Målning i förliga maskin - Vi flyttar Plimsollmärket, så att det stämmer med den nya stabilitetsboken. Detta är ett riktigt Huckelberry Finn-jobb – det sker alltså från en flotte som guppar under piren. Inte någon optimal arbetsställning, men vår ihärdiga målarmästare kämpar på!
Jobbet med plimsollmärket från flotten - Vi sotar. Ett klart svart jobb (till skillnad från svartjobb).
Sotning i panna 2 - Vi renoverar en av toaletterna på Torget så att det blir fräscht igen. Ytterst dammigt och initialt inte helt väldoftande …
Dammigt på WC:n - Vi målar räcken i förliga maskin, en pillrig balansakt.
Räckena i aktre maskin gjordes i våras. De får visa hur fräscht det blir. Även där ska det komma upp nät. - Museet har folk på plats som arbetar med akterdäcket.
Akterdäck får vård
Bland pappersjobbet finns bland annat:
- Vi har inrättat en skyddskommitté som ska gå igenom alla delar av fartyget där vi arbetar när hon lämnar kaj.
- Vi arbetar med utrymningsplanen, så att den blir uppdaterad.
Givetvis har vi fler jobb i pipeline, både egna och tillsammans med museet, både praktiska och teoretiska, men dessa får jag återkomma till när de är igång.