Hösten börjar övergå i vinter och det kan vara dags att summera vad som har hänt ombord på Sankt Erik sedan provturen.
Sankt Erik i vinterskrud, locket på skorstenen och ordentliga skydd över hennes däck
Vi jobbar oförtrutet på mot att få igång Sankt Erik som ett E-klassat (innerskärgårdstrafik) fartyg till våren eller sommaren 2017. Det är mycket pappersarbete, men trots att fyren under pannorna är släkt för säsongen känns det som att vi ångar på. Med vår befälhavare Hasse i spetsen gör flera ett fantastiskt jobb med de avtal och beräkningar som krävs.
Johan sotar panna tre. Det är många tuber …
Under tiden utför vi behövliga reparations- och underhållsjobb. Det är mycket rost att knacka i förliga kyrkan, men nu kan vi snart börja måla under Oves professionella ledning. Likadant med stativet till panna två och förliga kondensorn. Pannorna sotas och maskinerna vintras in. Vi har också gjort ett större jobb med kondensorn till aktre maskin där Bengt leder jobbet.
Kondensorns insida, aktre maskin, precis när den öppnades.
Ibland är det bra att inte vara så lång. Anna knycklar ihop 160 cm och skrapar rost längst in i förliga kyrkan.
Det har också skett en hel del uppfräschningar av elinstallationerna. Från byten av kontakter och armaturer till att få fart på lanternorna och dra fram den el som behövs på bryggan.
Det är praktiskt med volontärer från många olika yrkesgrupper. Kåre är elektriker.
Knappt hade Sankt Erik fått på sig ”vinterkläderna” så vräkte snön ned i sådana mängder att täcket över aktre däck blev för tungt för ställningen. Den kollapsade och delarna vred sig. Jobbet att täcka om pågår dock. Det gäller ju att skydda vår fina hundraåring.
Snöeländet
Sankt Eriks egen åsikt om en massa snö, men ingen is, lämpar sig nog inte i tryck. Under några veckor låg också Sankt Erik ensam vid piren, utan fyrskeppet Finngrundet som var på varv. Lagom till snön var hon i alla fall tillbaka och lyste upp piren igen.
Tryggt med fyrskeppets sken när kvällarna blir mörka
Under hösten har vi också gjort saker utanför volontärarbetet, då vi besökte Malma gård. Både Anders och Maria är engagerade i vänföreningen, liksom Johan som körde oss dit med buss. Det var intressant och det stärkte vår teamkänsla – och dessutom var lunchen jättegod!
The Steam team tackar för en god lunch på Malma gård
Vi återkommer med en uppdatering kring vinterjobbet när detta har kommit igång. Om du vill ha snabbare nyheter, besök även vår sida på Facebook under tiden.