Sommarens första körning

I år höjde vi ribban och planerade för att köra båda maskinerna, efter att ha visat den aktre under förra säsongen. Spänningen var givetvis hög. Skulle den nu över 100 år gamla utrustningen vara ”samarbetsvillig”?

Planeringen var minutiös. Först kom logistiken: att det fanns nog med kunnigt folk för att leda arbetet, smörja och lösa av, samt möjlighet att börja utbilda nytillkomna entusiaster, som hade renoverat under vintern. Allt skulle koordineras och dessutom passa ihop med guidade visningar och andra besökare. Sen måste givetvis all teknik fungera. Steg för steg bockades av. Pannan, som skulle användas, värmdes långsamt och kunde trycktestas. Båda maskinerna provstartades. Så kom den stora dagen …

Eftersnacket blev kort: ”Så bra det gick!”

Här är (nästan) hela gänget som jobbade i maskin, eller hade annat ansvar för körningen, under helgen. Trots att vi har solen i ögonen på bilden ser vi väl ganska nöjda ut, eller hur?

DSCN8030

Under tre dagar besökte omkring 700 personer de båda maskinrummen samt pannrummet. Trots en stundom ganska lång kö av nyfikna utanför maskinrummsdörren var humöret på topp medan vi berättade om allt som väntade där nere. När besökarna kom upp igen märktes det att förväntningarna hade infriats. Ord som ”imponerande” och ”majestätiskt” hördes, tillsammans med liknande uttryck på många andra språk.

Bland oss som jobbade fungerade länkkedjan fint; att låta nya få prova på och börja lära sig tillsammans med någon mer erfaren. Vi blev snabbt ett team, lika väloljat som maskinerna. Flera bodde på fartyget under helgen och passade även på att lära känna varandra bättre under kvällarna. Berättelser från fartygets historia blandades med många skratt.

Här är en bild där vi flankerar maskinchef och befälhavare genom att visa upp den logga som volontärerna bär på overaller eller våra nya fina tröjor. Ser du någon ombord med loggan på kläderna, tveka inte att fråga oss om föreningen eller maskinerna.

DSCN8036

Nu tar vi någon månads behövlig vila (läs: jobbar med vanliga jobb), men snart är vi tillbaka på Sankt Erik igen, för att förbereda körningen i augusti. Och vem vet, några kanske inte kan hålla sig, utan kommer in och polerar maskintoppen eller målar även under de kommande veckorna?

Ett varmt tack, från oss som jobbade, till alla besökare, till museets personal och till alla underbara personer som är med och stöttar verksamheten genom att vara medlemmar i vänföreningen!

Annons

Författare: annagable

Författare, lektör och språkkonsult som älskar att delta i olika äventyr även i verkliga livet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: